Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ αρ. 9


σ’ αυτό το τεύχος:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝ ΛΕΟΝΤΑΡΗ
Mε τις υπογραφές των: Εύας Μοδινού / Βασίλη Αλεξίου / Στυλιανής Παντελιά
/ Τάσου Πορφύρη / Θωμά Ιωάννου.
Ο ποιητής Davide Zizza συμπαραθέτει δύο ποιητές χωροχρονικά μακρυσμένους, τον Ζυλ Λαφόργκ και τον Ρόμπερτ Λόουελ στο εκτενές άρθρο του «Δύο όψεις του μοντερνισμού», και ο ποιητής Χρίστος Κρεμνιώτης μεταφράζει 7+7 ποιήματά τους.
Η μεταφράστρια και κριτικός Έλενα Σταγκουράκη μας συστήνει την σπουδαία ποιήτρια της Ουρουγουάης Ιδέα Βιλαρίνιο μέσα από 11 ποιήματά της ενάντια στην καταπίεση –απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται–, και την μια εκ των δύο μοναδικών συνεντεύξεων που παραχώρησε στην Έλενα Πονιατόφσκα, όπου σκιαγραφείται για τον αναγνώστη η τραγική φυσιογνωμία της δημιουργού και οι καίριες απόψεις της για την ζωή και την τέχνη.
Με το εργο-βιογραφικό κείμενο «Ένας μοντερνιστής ποιητής της Νικαράγουας» και με 7 αντιπροσωπευτικά ποιήματα του λατινοαμερικάνου ποιητή, ο ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής Κώστας Βραχνός μας γνωρίζει τον Χοακίν Πάσος (1915-1947), που αποτέλεσε το νεότερο μέλος του λογοτεχνικού κινήματος της Νικαράγουας Vanguardia (Πρωτοπορία), και τον οποίον ο χρόνος ανέδειξε ως έναν από τους πλέον σημαντικούς ποιητές του μοντερνισμού στη Λατινική Αμερική.
Ο ποιητής Θοδωρής Ρακόπουλος μεταφράζει και παρουσιάζει 7 ποιητές από τη Μεγάλη Βρετανία και την Καραιβική. Τζούλια Κόπους / Κάθλην Τζέιμι / Λίντον Κουέζι Τζόνσον / Ντέρεκ Γουόλκοτ / Ρότζερ Μακγκάφ / Κίνγσει Έιμις / Φίλιπ Λάρκιν.
Ο Γιάννης Λειβαδάς υπογράφει το δοκίμιο Η ποίηση της γενιάς του ’30, η αμερικανο-ευρωπαική συνάρτηση και η ποίηση των ημερών μας, με μοναδικό κριτήριο, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, την «ομορφιά του να απογκρεμίζεις ολοκληρωτικά και να αναγείρεις ολοκηρωτικά».
Ο Γιώργος Θεοχάρης στην στήλη «ενθυμήματα» μιλά για τις πρώιμες εμφανίσεις της γενιάς του ’70 στο περιοδικό «Συλλογή» (1967-1969), ένα έντυπο που έδωσε βήμα στους νέους δημιουργούς «σε μιαν εποχή στενή και στεγνή από κάθε άποψη».
Percy Bysshe Shelley, Περί Ζωής. Το καθοριστικό στη διανοητική εξέλιξη του Σέλλεϋ αποσπασματικό δοκίμιο, και η αυταπόδειχτη σημασία του σήμερα, σε μετάφραση της συγγραφέως Ειρήνης Βρη.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ Γιώργος Λίλλης / Γιώργος Βέης / Κώστας Κουτσουρέλης / Στάθης Κομνηνός/ Έλενα Πολυγένη / Πόλυ Μαμακάκη / Θεόδωρος Κοντάκης / Γεωργία Τρούλη / Μαρία Μαρκαντωνάτου/ Δήμητρα Αναστασιάδη / Χαρά Ναούμ / Λιλή Ντίνα / Γιάννης Β. Κωβαίος / Ραλλού Γιαννουσοπούλου.
ΦΩΝΕΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ Τόμας Μουρ / Τζωρτζ Ντάρλυ / Τσάρλς Ντίκενς / Κονσταντίν Μπαλμόντ / Σαιντ Τζον Περς / Άννα Άχμάτοβα / Τσινούα Ατσέμπε / Ιβάν Μπόλαντ / Ντέινα Τζόια.
Εικαστικά : Γιώργης Βραχνός [15 σχέδια].
Κριτική : Έξι σημαντικά βιβλία ποίησης της σύγχρονης παραγωγής και η ματιά μας σε αυτά. Με τις υπογραφές των: Ζαχαρία Κατσακού, Αγαθής Γεωργιάδου και Δήμου Μαρουδή.

Το περιοδικό συνοδεύεται από το βιβλίο του Γιώργου Λαμπράκου ''Ονειροπώληση''

1 σχόλιο:

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    FadoExpress chuyên dịch vụ chuyển phát nhanh siêu tốc đi khắp thế giới, nổi bật là dịch vụ gửi hàng đi mỹ, gửi hàng đi úc uy tín, giá rẻ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή